NE, NEREDE, NASIL, NEDEN, KİM?
20.07.2020

1/6
Fenerbahçe, şampiyonluk hedefiyle başladığı bir sezonda daha istediği noktaya ulaşamadı. Ali Koç yönetimindeki iki sezonda da şampiyonluk yarışından uzakta kalan Fenerbahçe, nerelerde hata yaptı, neden olmadı? (Hakan Celep | Sporx)

2/6
PLANSIZLIK

Fenerbahçe'nin kadrosunda bariz bir planlama sorunu olduğu açık. Takım sezon başında Zanka ve Serdar Aziz stoper hattıyla yola çıktı. Tek yedek ise Sadık'tı. Performans sorunu nedeniyle orta sahadan Jailson buraya kaydırıldı. Takım içinde tek sağ bek ve tek sol bek vardı. Hasan Ali'nin daha sezon başlamadan önce 3-4 ay kaçıracağı bilinirken, oyuncu alınamadı. Kanatlarda da benzer bir durum vardı. Fenerbahçe, Moses ve Garry Rodrigues ikilisiyle çıktığı iki maçı da kazandı. Ancak, devre arasında Moses gidince oyuncu alınamadı. Merkezde 2 oyuncu + Max Kruse oynarken, o iki forma için mücadele eden 8 futbolcu vardı. Bazı bölgelerde aşırı yoğunluk, bazı bölgelerde ise sadece 1 oyuncuya bakılması Fenerbahçe'yi 'idareten' oynayan oyuncuların eline bıraktı. Fenerbahçe kariyerine sağ açık olarak başlayan Dirar, sol bek olarak görev aldı. Tolga Ciğerci'den sol açık, Ozan Tufan'dan sağ açık olarak oynaması beklendi. Kısacası Fenerbahçe, kadro planlamasındaki hatalarının da bedelini ödedi.

3/6
ALTERNATİFSİZLİK

Fenerbahçe'nin bir diğer sorusnu ise alternatifsizlikti. Luiz Gustavo'yu merkezden çekince, takım birkaç kademe birden düştü. Vedat Muriqi formsuz veya gününde olmayınca, oraya en azından idare edebilecek bir oyuncu konamadı. Yedek forvet Mevlüt, sezonu 12 maçta 180 dakika bile süre alamadan ve gol atamadan bitirdi. Garry Rodrigues olmadığında yerine çalım atabilecek seri bir oyuncu konamadı. Hasan Ali olmayınca sol bek oynayacak oyuncu yoktu. Sağ bekte Isla olmayınca yerine Dirar, Ozan Tufan kaydırıldı. Stoperde Serdar Aziz'in yanına çoğunlukla Jailson kondu. Fenerbahçe, ilk 11 oyuncularını zorlayacak, rekabet edecek, seviyeyi artıracak oyuncuları da bulamadı.

4/6
TFF İLE MÜCADELE

Fenerbahçe, federasyon ile girdiği mücadeleleri de kazanamadı. Ricardo Rodriguez'e lisans çıkartılamadı, hakemler konusunda hakkı yendiğini savunurken bir çare üretemedi. 'Bizi şampiyon yapmayacaklar' görüşü, yönetim ve taraftardan yükselip futbolcuları da etkisi altına aldı.

5/6
MENTAL GÜÇSÜZLÜK

Fenerbahçe, 19. haftada Başakşehir'i 2-1 mağlup ettiğinde iddaa risk yönetimine göre ligin favorisi konumuna gelmişti. Sonraki 7 maçta 4 mağlubiyet ve 3 beraberlik alındı. Devre arasında TFF ile girilen mücadelenin etkileri, oyuncuları da sardı. Çoğu maçta birkaç olumsuz hakem kararından sonra takım, mücadeleyi bıraktı. Bunun en çarpıcı örneği Kadıköy'de oynanan Galatasaray maçı ve sonrasında Ozan Tufan'ın verdiği flaş röportajdı. Sahadaki futbolcunun motivasyonu rakiple mücadeleden, hakem ile mücadeleye geçince takım darmadağın oldu. Yine de bazı hedeflerin peşinden koşulabilirdi. Mental olarak bir türlü ayağa kalkamamanın en çarpıcı örneklerinden biri de 9 kişi kalan Konyaspor'a 1-0 kaybedilen maçtı. Fenerbahçeli futbolcular, hakemlerin kendileri aleyhine kararlar verdiğini, haklarının yendiğini düşünebilir, normal de kabul edilebilir ama zihinsel olarak dağılmaları, başka bir sorun olduğuna işaret ediyor.

6/6
YÖNETİMİN TECRÜBESİZLİĞİ

Fenerbahçe yönetimi, genç isimlerden oluşuyor. Ali Koç, Semih Özsoy dışında yepyeni bir ekiple yola çıktı. Türk futbolunun gerçeklerini bilmeyen bu ekip, doğru zamanda doğru reaksiyonu veremedi. Ersun Yanal gittikten sonra bile doğru hoca getirilseydi, farklı bir nokta konuşulabilirdi. Beşiktaş, Sergen Yalçın'ı vakit kaybetmeden takımın başına getirerek bir sonraki sezon için yola çıkmış oldu bile. Üstelik, sezonu da önemli bir sıralama ve gelir kapısıyla kapattılar. Fenerbahçe ise Ersun Yanal 4 Mart'ta görevi bırakmış olmasına rağmen yeni hocasını bulamadı.


Arda Güler, Fenerbahçe'nin kasasını bir kez daha dolduracak: Rakam ortaya çıktı

Arrow

Fenerbahçe'den ocak ayının ilk transferi: Mario Branco 2 ismin daha peşinde

Arrow

Fenerbahçe'den tarihi anlaşma: Stat ismi rekor paraya değişiyor

Arrow

Ve İrfan Can Kahveci kararını verdi

Arrow

Hedef belirlendi: Fenerbahçe 2 transfer için harekat başlattı

Arrow

Jorge Jesus'un Oosterwolde kehaneti gerçek mi oluyor? Ocak ayında geliyorlar

Arrow

11 Ekim 2024 – Gazetelerde FENERBAHÇE

Arrow

Dünyanın en iyi takımları açıklandı: İlk 25'te tek Türk kulübü var

Arrow
FenerKolik © 2013-2023 Bütün hakları saklıdır.