Sezonu 3 final, 2 kupa ile bitiren Fenerbahçe’de Genel Menajer Yardımcısı Ömer Onan, güçlü bir organizasyon haline geldiklerini ve bunun sayesinde Avrupa’dan büyük saygı gördüklerini söyledi, “Artık herkes bu kulübe karşı dikkatli olmak zorunda” dedi.
Sezon başında Udoh transferi soru işaretiydi. Datome’yi adeta CSKA’nın elinden kaptınız. Antic, Kalinic ve Dixon gibi ilk geldiklerinde tartışılan isimlerdi… Bunlar biraz çılgınca değil miydi?
– Bir öncesi sene Final-Four oynasak da, daha mücadeleci bir takım kurmayı istedik. Hem kaliteli, hem de savaşçı. Antic bunlardan biriydi. Bizim eksikliğimiz, karşı takım basketbol dışına çıktığında cevap verebilecek, arkadaşlarının geri adım atmasını engelleyecek bir isim olmamasıydı. Antic de, Dixon da, Kalinic de, Datome de geri adım atmayan oyunculardı. Udoh, geçen sezon bitmeden Maurizio tarafından bize söylenen bir isimdi. NBA’e 6. sıradan seçilmişti ama 3 senedir oynamayan bir oyuncuydu. O soru işaretiydi ama kısa sürede adaptasyon sürecini atlattı.
Udoh, Vesely hemen NBA kıskacına girdi?
– Şu bir gerçek. Artık sadece biz değil, Avrupa’da hiçbir kulüp, bir oyuncu için NBA kulüpleriyle yarışamaz. Vesely Avrupa’da bizden başka bir takımda oynamayacak. Bir tek NBA tekliflerini görmek istiyor. Kalacağına inanıyorum. Udoh’u da tutmak istediğimizi söyledik. O da NBA şansını tutmak istiyor, ayrıca rakamlar üzerinde de anlaşmamız lazım.
Vesely’ye yıllık 3 milyon euro mu önerdiniz?
– Ben buna sinirleniyorum. Şimdi bloggerlar çıktı, herkes kafasına göre bir şey sallayabiliyor. Bizim bir oyuncuya o paraları verecek bütçemiz yok. Masaya oturduğumuz başka oyuncu diyor ki, Vesely 3 alıyorsa, ben de 2.5 isterim.
Euroleague finalinde neler hissettin?
– İlk devre 50-30’du. O zaman bile Maurizio’ya, “Alacağımız daha çok yol var, hiç önemli değil” demiştim. İnsanlar kolay sanıyor ama Euroleague’in futboldaki karşılığı Şampiyonlar Ligi’nde bir Türk takımının final oynadığını düşünebiliyor musun? Ama maç geldikten sonra elinizden kaçınca üzücü oldu. O maçı 7-8 sayıyla kaybetsek üzülmezdim. Herkes iki yıl önce Final Four, geçen sene final, sırada şampiyonluk kesin diye düşünüyor. Şu bilinmeli ki, CSKA böyle 4 tane maç kaybetti. Madrid 20 sene bekledi şampiyonluk için. Evet, seneye şampiyon olabiliriz ama belki de Final Four’da oynayamayız.
Hakemler yıllardır Türk takımlarını doğruyor diyorduk. Finaldeki son dakikayı saymazsak sezon genelinde Fenerbahçe bu konuda çok canı yanmayan, saygı gören bir kulüp oldu. Bunun nedeni Maurizio mu, Obradovic mi, kulüp organizasyonu mu?
– Hepsi. Ciddi bir organizasyon haline gelince saygı görüyorsunuz. Hatalar olabilir. Ama artık Fenerbahçe, birisinin ağzına atıp rahat rahat çiğneyeceği bir takım değil. Canımız kasıtlı şekilde yanarsa, karşılığını görür herkes. Bunu sadece hakemler için söylemiyorum. Çünkü artık burası güçlü bir kulüp. Finaldeki son top steps, çok net. Ama Türkiye Kupası finalinde de Daçka’yı son saniyede yenerken Bogdanovic’in attığı basket de steps. Hakemler göremeyebilirler, kaçırabilirler. Finalde 21 sayıdan geldik. Kötü niyetli hakemler olsa oradan gelemezdik. Ama sistemde yanlışlık vardı. Euroleague’de çalan hakem başka ligde çalmasın dedik. Nasıl ki, Türk takımına Türk hakem vermiyorsun, VTB liginde çalan hakeme de CSKA maçı vermeyeceksin. Bunu da dile getirdik.
‘Yönetmeyi seviyorum’
Lider olmayı seven birisin. Bu özelliğini değerlendirir misin?
– Benim karakterim yöneticiliğe yakın. 23 yaşından bu yana hep kaptanlık yaptım. Lider karakteri olmayan bir isme bunu yaptırmazlar. Ben karşımdaki FIBA da olsa TBF de olsa, kulübümün hakkını korumak, basketbolun daha iyi noktaya gitmesi için ne düşünüyorsam söylerim. Rakip takımları rencide etmem ama haksızlık varsa susamam. Maurizio ile birbirimizi iyi tamamladık. Aynı olsak bu kadar güçlü bir birliktelik olmazdı. Ben daha atılgan, sinirli bir adamım. O sakin, kontrollü güç.
‘Zararım karşılanmalı’
Ömer Faruk olayı alt yapıda hevesi kırar mı?
– Ben bunu federasyon toplantısında söyledim. Kanunen buna bir şey yapamayız. Çünkü 18 yaşından önce atılan imzanın karşılığı yok. NBA’e gitmiyor oyuncu, NCAA’e okumaya gidiyorum diyor. Ben böyle bir oyuncu yakaladıysam karşılığını almam lazım. Eğer bu çocuk draft oluyorsa, NBA’in tüm Avrupa kulüplerine verdiği bir para var. Onu benim federasyondan almam lazım. Federasyon onu 10-15 sene milli takımda kullanacak, NBA 10-15 sene oynatacak. Peki yetiştiren kulüp olarak ben ne yapacağım. Gerekirse FIBA, NBA’e giden her oyuncunun 10 sen kalamayacağını bildiği için diyecek ki; gittin, dönersen hiçbir yerde lisans alamazsın. O zaman NBA-NCAA bakacak, bu hem oyuncuya zarar veriyor, hem kendilerine, bir orta yol bulunacak.
‘Bu oyun sahada oynanır’
Geçen yıl takımdaki hava mükemmeldi. Oyuncular değişirse aynı hava yakalanır mı?
– Ortamı yalnızca oyuncular yaratmaz, organizasyon yaratır. Rahat bir ortamda çalışıyorsa, inandığı bir antrenörü, takım arkadaşları varsa ister istemez herkes bir adım fazla atıyor. Burada Avrupa’nın en iyi antrenörü, en iyi salonu, giderek en iyi olma yolunda giden seyircisi var. Bütçede zarar olacağını bile bile bu sorumluluğu alan bir başkanı, yönetim kurulu var. Tabii ki bundan sonraki transferlerde de bu organizasyonu bozmayacak isimler seçeceğiz. Sezon başında bizimle dalga geçiyorlardı, rakipler daha üstün deniyordu ama bu iş kağıt üzerinde değil, sahada oynanıyor.
‘Mantıkla değil, aşkla’
Ülker ayrıldıktan sonra ilk sene bütçe sıkıntısı olmadı, bu sene durum nedir?
– Bizim geçen yılki oyuncu bütçemiz 11 milyon Euro’ydu ama seyahatler, personel ve vergiler derken 25 milyon Euro’ya çıktı. Gelirimiz ise 11 milyon Euro. Başkanımız amatör sporların zarar ettiğini söylüyor. Çok haklı. Normalde kimse bu işin içine girmez ama biz şanslıyız, böyle bir başkan var. Bu işi mantıkla değil, aşkla yapıyor. Başkanın söylediği doğru bir şey var. Devlet bir düzenleme yapıp, kulüplere destek olmalı. Burada yapılan yatırımın bir sezon sonraki vergiden düşmesi mi olur, farklı muafiyetler mi olur, tanıtım fonundan kaynak mı olur bilmiyorum ama bir şey yapılmalı.
(Milliyet)